Advertisements
 
 

Ο κύκλος ζωής του κρασιού

Συχνά, η ζωή του κρασιού παρομοιάζεται με εκείνη κάποιας ζωντανής ύπαρξης και χωρίζεται στα παρακάτω στάδια: τη «γέννηση», τη «νιότη», την «ώριμη ηλικία», τα «γηρατειά» και τη «φθίνουσα ηλικία».

Η «γέννηση» είναι η αρχική περίοδος κατά την οποία δημιουργείται το κρασί. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με τη γλευκοποίηση, την έκθλιψη-σπάσιμο των ραγών των σταφυλιών, και τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης (βρασμός), που θα μετατρέψει τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλη και θα μας δώσει το κρασί.

Η «νιότη» έρχεται με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης και συνδυάζεται με την μεταζυμωτική περίοδο, όπου ο οίνος είναι ακόμη ακατέργαστος και ασχημάτιστος. Η «νιότη» περιλαμβάνει επίσης και όλα τα στάδια των επεξεργασιών που υπόκειται ο νέος οίνος προκειμένου να δοθεί στην κατανάλωση.

Στην «ώριμη ηλικία» ο οίνος ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του, αναπτύσσοντας τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη περίοδος συμπίπτει με την παραμονή του στη δεξαμενή ή το βαρέλι, όπου έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και παρεμβαίνει στην εξέλιξη του.

Τα «γηρατειά» του οίνου αντιστοιχούν στην περίοδο που περνά μέσα στη φιάλη και η εξέλιξή του οφείλεται σε φαινόμενα που εκδηλώνονται σε αναγωγικό περιβάλλον.

Η «φθίνουσα περίοδος» σχετίζεται με το ‘αδυνάτισμα’ του οίνου από πλευράς χρώματος, σώματος, διαύγειας που οδηγούν στην αποσύνθεση και τελικά στο ‘θάνατο’ του.

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Μαρτίου 6, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: