Advertisements
 
 

Η Κίνα απολαμβάνει ελληνικά κρασιά

Ο συνεταιρισμός οινοποιίας ΒΑΕΝΙ-Νάουσα, απαρτιζόμενος από 220 ντόπιους αμπελουργούς, υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγής οίνου όλων των εποχών με ηγετική επιχείρηση στην Κίνα.

Ο ΒΑΕΝΙ δρέπει τώρα τους καρπούς εντατικών προσπαθειών έχοντας κατακτήσει την Κινεζική αγορά, χάρη στη δυναμική προωθητική πρωτοβουλία του το προηγούμενο έτος, η οποία περιελάμβανε την αποστολή «δοκιμαστικής» παρτίδας 250.000 φιαλών.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εντοπιστεί η πηγή και να εμπνεύσουμε ενδιαφέρον. Τώρα, όλα έχουν να κάνουν με το να βλέπουμε τα πράγματα από τη σωστή σκοπιά», ανέφερε στους SETimes ο Πρόεδρος του ΒΑΕΝΙ Γιώργος Φουντούλης.

Η περιοχή της Νάουσας στη Μακεδονία της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα ηγετικά εδάφη παραγωγής οίνου της χώρας, γνωστά για την ποικιλία «ξινόμαυρο». Ο ΒΑΕΝΙ έχει το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής οίνου της Νάουσας, παραγωγή τριών εκατομμυρίων φιαλών ετησίως και εξάγει σε 27 χώρες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, πάνω από 3,5 εκατομμύρια φιάλες Ελληνικού κρασιού θα εισαχθούν στην Κίνα. [Reuters]

«Οι Κινέζοι προτιμούν τα κόκκινα κρασιά. Η ποικιλία ‘ξινόμαυρο’ είναι μοναδική και αυτό δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές», εξήγησε ο Φουντούλης, προσθέτοντας πως είναι καίριο οι οινοπαραγωγοί της Ελλάδας να γίνουν πιο εξωστρεφείς εάν επιθυμούν να κάνουν την είσοδό τους σε άλλες αγορές. Αποκάλυψε πως η επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την αγορά της Ινδίας.

Μια φιάλη οίνου ΒΑΕΝΙ πωλείται από 2 έως 14 ευρώ στην Κίνα. Η επιχείρηση έχει επίσης στόχο να εξάγει και άλλα Ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά, η Κίνα εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο ενέκρινε το Ελληνικό κρασί κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ο Ουέν ήπιε ένα κρασί από το Κτήμα Τσέλεπου, ανοίγοντας την πόρτα για Ελληνικές εξαγωγές. Μήνες αργότερα, ο αμπελουργός Γιάννης Τσέλεπος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κτήμα Τσέλεπου, υπέγραψε συμφωνία 840.000 ευρώ και το 2011 έστειλε 45.000 φιάλες των 10 ευρώ στην Ασία.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος Έλληνας απόγονος οικογένειας οινοπαραγωγών, ο Μιχάλης Μπουτάρης, αποφάσισε να μετακομίσει στην Κίνα, και σε συνεργασία με τον τοπικό παραγωγό Mogao, ίδρυσαν την Sunshine Valley Winery στην Επαρχία Γκανσού, στη δυτική Κίνα.

Και αυτός συμφωνεί πως η μεταφορά εκτός Ελληνικών συνόρων είναι καίριας σημασίας. «Φυσικά, κάθε πραγματική εμπορική συναλλαγή ή επένδυση συνεισφέρει στην τάση για μια πιο εξωστρεφή Ελλάδα, ειδικά προς την Κίνα», ανέφερε ο Μπουτάρης, πρόεδρος της Sunshine Valley, στους SETimes.

«Όραμά μας είναι να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για την Ελληνική παραγωγή, να ανοίξουμε το δρόμο για άλλα Ελληνικά προϊόντα και να βοηθήσουμε τους Κινέζους καταναλωτές να απολαμβάνουν Ελληνικά κρασιά», πρόσθεσε.

Ένα νέο σύστημα επωνυμίας που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1980, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα πρότυπα που όρισε η ΕΕ, έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των Ελληνικών κρασιών και στο να στραφούν οι οινοπαραγωγοί σε διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με έκθεση το 2011 του Δημήτρη Θωμόπουλου, στο Γραφείο Διασύνδεσης της Ελλάδας για Οικονομικές και Εμπορικές Υποθέσεις, στο Πεκίνο, η αγορά οίνων της Κίνας είναι μεταξύ των ταχύτερα αυξανόμενων, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 30% τα τελευταία πέντε χρόνια — λόγω, σε μεγάλο βαθμό, της ισχυρότερης αγοραστικής δύναμης και του γεγονότος πως το κρασί έχει αρχίσει να αποτελεί σύμβολο κύρους.

Πηγή: SETimes.com

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Μαρτίου 22, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: