Advertisements
 
 

Προσεχώς..10.000 φιάλες κάτω από τη θάλασσα

Ένα πολύ πρωτοποριακό μέρος φύλαξης των κρασιών μας προτείνει ο Frank Labeyrie του Chateau du Coureau με την ονομασία «Vin Mille Lieu Sous Les Mers«, εμπνευσμένο από τον τίτλο Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Το πρώτο υποθαλάσσιο κελάρι στον κόσμο βάθους 1000 μέτρων και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από την ακτή του Αντλαντικού θα γίνει πραγματικότητα μέσα  στο επόμενο έτος (Ιούνιος 2013).

Σύμφωνα με τον Labeyrie οι συνθήκες του ωκεανού (σταθερά δροσερή θερμοκρασία, ελάχιστο οξυγόνο και φως) θα βοηθήσουν την παλαίωση του κρασιού, θα διατηρήσουν αλλά και θα ενισχύσουν την ένταση της γεύσης του κρασιού.

Ο ίδιος ο Labeyrie παλαίωσε υποθαλάσσια 10.000 φιάλες κρασιού τα τελευταία πέντε χρόνια, σε βάθος μόνο 5 μέτρων, αλλά είναι σίγουρος ότι αυξάνοντας το βάθος θα αυξηθούν και τα πλεονεκτήματα για το κρασί.

Τα κρασιά θα τοποθετούνται σε  δοχεία από ενισχυμένο ανοιξείδωτα χάλυβα, ανθεκτικά σε πίεση μέχρι και ένα τόνο ανα κυβικό μέτρο. Πάνω στα δοχεία θα υπάρχουν κάμερες και συσκευές εντοπισμού.  Οι φελλοί και οι κάψουλες των φιαλών θα επικαλύπτονται με κερί.

Η φύλαξη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα χρόνια. Κάθε δύο χρόνια  οι φιάλες θα διατίθενται για δειγματοληψία ώστε να  παρακολουθείται η εξέλιξη του κρασιού και ο κάθε πελάτης θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν θα  συνεχίσει ή όχι την «υποθαλάσσια» παλαίωση.

Η εταιρεία θαλασσίων ερευνών Jifmar Offshore Services  έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες σε βάθος 250 μέτρων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ερευνών, οι μέχρι στιγμής δοκιμές αντοχής ήταν επιτυχημένες παρόλο που υπήρχαν κάποια προβλήματα με ορισμένους φελλούς φιαλών.

Η ετήσια υποθαλάσσια φύλαξη αναμένεται να κοστίζει περίπου 17 δολάρια το μπουκάλι.

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Ιουλίου 20, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: