Advertisements
 
 

Έφτασε η ώρα του Beaujolais Nouveau

 

“Le Beaujolais nouveau est arrivé”, το “φρέσκο” Beaujolais έφτασε!

Η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου αποτελεί μια ημέρα γιορτής για το κρασί παγκοσμίως, αφού βάσει παράδοσης, βγαίνει στο εμπόριο το φρέσκο κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδειάς της περιοχής Beaujolais.

Από τα μεσάνυχτα της συγκεκριμένης ημέρας, εκατομμύρια Beaujolais Nouveau ξεκινούν το ταξίδι τους από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais για να φτάσουν στους οινόφιλους σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Το φαινόμενο «Nouveau» («νέο» ή και «φρέσκο») ξεκίνησε από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα από την περιοχή του Beaujolais, στη Νότια Βουργουνδία.

Είναι το πρώτο κόκκινο της σοδειάς, το οποίο κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες μετά από τον τρύγο και, στην πλειοψηφία, καλό θα ήταν να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, δηλαδή μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Στην περιοχή καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Gamay και τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται με τα χέρια. Η οινοποίηση της γίνεται με την τεχνική της ανθρακικής εκχύλισης (Maceration Carbonique), η οποία διαφοροποιείται από αυτή της κλασικής ερυθράς οινοποίησης.

Τα σταφύλια ρίχνονται άσπαστα και με τα κοτσάνια τους στις δεξαμενές σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από τυχόν αλλοιώσεις, εξάγονται ευκολότερα οι χρωστικές από τη σάρκα του σταφυλιού και αναδεικνύονται ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτα αρώματα.

Έτσι, προκύπτει ένα κρασί με κόκκινο χρώμα, χωρίς τανίνες, ελαφρύ και με φρέσκα αρώματα.

Σερβίρετε ελαφρώς δροσερό, περίπου στους 12-14°C, λιγότερο κρύο από τα λευκά και πιο δροσερό από τα κόκκινα.

Συνδυάζεται τόσο με κρέατα όσο και με ελαφριά γεύματα όπως ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, φρούτα, κάποια τυριά αλλά και αλλαντικά.

Το φαινόμενο «Nouveau» είναι γεγονός και στη χώρας μας,  αφού πολλοί οινοπαραγωγοί παράγουν τα τελευταία χρόνια «Φρέσκα» κρασιά συνδυάζοντας την «άφιξη» τους με γευσιγνωσίες και άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις.

Σπεύσατε λοιπόν!!

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Νοέμβριος 15, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: