Advertisements
 
 

Έρευνα της ΕΕ για υγιέστερα τρόφιμα και ποτά στις γιορτές

Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν σημειώσει πρόοδο για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης αντί της προσθήκης διοξειδίου του θείου στο κόκκινο κρασί και άλλα τρόφιμα, όπως οι αποξηραμένοι καρποί, ανοίγοντας το δρόμο για υγιέστερες εορταστικές περιόδους στο μέλλον.

so2

 

Το διοξείδιο του θείου (SO2), που αναφέρεται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως E220, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για ορισμένους αποξηραμένους καρπούς και ως αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό κατά την οινοπαραγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται μικρές ποσότητες SO2 στη διατροφή τους, σε κάποιους, όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να έχει άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που χρηματοδότησε το έργο «SO2say», στο οποίο πρωτοστάτησε το «ttz Bremerhaven», ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας στη Γερμανία, θεωρεί ότι ενδέχεται πλέον να έχει εντοπισθεί συνδυασμός δύο εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης που μπορεί να το υποκαταστήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερα τα προαναφερόμενα εκχυλίσματα υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο κρασί. Σύμφωνα με το εν λόγω ερευνητικό έργο, η παρουσία SO2 στο κρασί θα μπορούσε έτσι να περιορισθεί κατά περισσότερο από 95%.

Κρασιά με το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερμανία και θεωρήθηκαν εφάμιλλα με φιάλες αναφοράς που περιείχαν θείο. Η επιπλέον παρτίδα, που εμφιαλώθηκε το Μάιο του 2012, θα ανοιχθεί τον Ιανουάριο του 2013 από τα εννέα μέλη του ομίλου που εκτέλεσαν το συγκεκριμένο έργο. Περαιτέρω δοκιμές θα ακολουθήσουν τέσσερις μήνες αργότερα. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα έχει αποδειχθεί η τεχνική σκοπιμότητα του νέου εκχυλίσματος και θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας.

Ιστορικό πλαίσιο του προγράμματος «SO2say»

Το κυριότερο πλεονέκτημα του SO2 είναι ο συνδυασμός της αντιοξειδωτικής του δράσης με την ικανότητά του να εμποδίζει «την ενζυματική αμαύρωση» τροφίμων, όπως τα κομμένα, νωπά μήλα. Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου ενεργεί ως συντηρητικό τροφίμων, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, το SO2 και τα άλλα θειώδη μειώνουν αισθητά την πρόσληψη βιταμίνης Β1. Η μειωμένη πρόσληψη της εν λόγω βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αμνησία. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθμα. Σε αυτούς τους ασθενείς ακόμη και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων ενδέχεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει ασθματική κρίση.

Το τριετές έργο άρχισε τον Ιούνιο του 2009 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7). Οι εννέα συμμετέχοντες στο σχέδιο έχουν ως εξής: ttz-Bremerhaven, Πανεπιστήμιο της Βόννης, και Meyer Gemüse bearbeitung GmbH στη Γερμανία, Πανεπιστήμιο του Wageningen και Frutarom Netherlands BV στις Κάτω Χώρες, η οργάνωση Campden BRI που ασχολείται με την έρευνα τροφίμων και έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ο οινοπαραγωγός Biurko Gorri, η εταιρεία εφαρμοσμένης έρευνας Tecnalia, και παραγωγός βιολογικών ειδών διατροφής Ekolo Productos Ecológicos στην Ισπανία.

Πηγή: Agronews.gr

Photo: foodbites.eu

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Δεκέμβριος 31, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: