Advertisements
 
 

Διονυσίων επίγευση

Φέτος περίμενα τα Διονύσια με περισσή χαρά. Το να βρίσκεσαι σε μία έκθεση σαν εκθέτης μετά από 8 χρόνια σου φτιάχνει τη διάθεση. Οι φίλοι μου οι Kρητικοί με τίμησαν με την πρότασή τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσω τις προσπάθειές τους. Και ως προς τους παραγόμενους οίνους και ως προς τον τρόπο που προωθούν το προϊόν τους και τον τόπο τους. Είναι μια σοφή κίνηση, μιας που ο κόσμος χρειάζεται μια ώθηση για να επαναπροσδιορίσουν το κρητικό κρασί, καθώς τα τελευταία 5 περίπου χρόνια η πρόοδος του μεγάλου νησιού είναι αλματώδης.

dionisia 2013

Το Κτήμα Μιχαλάκη ξεχωρίζει με τα μονοποικιλιακά Πλυτό και Δαφνί, το Κτήμα Στυλιανού με το «Θεών Δώρα» Βηλάνα, Βιδιανό και Θραψαθήρι, ένα από τα πιο ισορροπημένα blends, με πλούσιο σώμα και ευχάριστη επίγευση. Το Κτήμα Ταμιωλάκη με εντυπωσίασε με το μονοποικιλιακό του Sauvignon Blanc, τον «Αχινό» του 2011. Ναι, όντως, σε προδιαθέτει να φας ένα κουβά αχινούς, μιας που σε ταξιδεύει σε παραθάλασσια και τροπικά μέρη, θυμίζοντας ένα αντίστοιχο Sauvignon Blanc Νέας Ζηλανδίας. Είχα την τύχη να δοκιμάσω και την εσοδεία του 2012 αφιλτράριστο, με πολύ πιο ντελικάτα αρώματα, έντονες οξύτητες να ισορροπούν με την αλκοόλη και το μεταλλικό χαρακτήρα και πολλές υποσχέσεις για μακρύ βίο εντός φιάλης! Το Οινοποιείο Διαμαντάκη σταθερά στο πλούσιο Βιδιανό του – μια ποικιλία που ο κόσμος έχει αρχίσει να δέχεται και να αγαπά – και την εντυπωσιακή «Διαμαντόπετρα» που στέκεται στην κορυφή των κρητικών ερυθρών οίνων. Το Κτήμα Μανουσάκη με το ροζέ Νόστο μας δείχνει πόσο ευχάριστο μπορεί να γίνει ένα ροζέ με 14% Vol. Και τέλος ο Νίκος Μηλιαράκης με τον πειραματικό του οίνο, ένα blend Roussanne – Sauvignon Blanc, με προσωπικό χαρακτήρα και απόλυτη ισορροπία, φωνάζει πως αξίζει να πειραματιζόμαστε!

 Έπειτα σταθερές αξίες όπως ο Παπαγιαννάκος με το Σαββατιανό του, κάθε χρόνο καλύτερο από το προηγούμενο, η Τέχνη Αλυπίας με το «Ήδυσμα Δρυός», ο Οινοφόρος με το παλαιωμένο Chardonnay του 2004 καθώς και νέα στοιχεία όπως το Κτήμα Γράμψα από τη Ζάκυνθο με τοπικές ποικιλίες. Το ιδιαίτερο λευκό Γουστολίδι, όξινο, μεταλλικό και λεμονάτο και τον γλυκό κόκκινο Αυγουστιάτη με τη βελούδινη υφή και τα λεπτά αρώματα. Ο αγαπητός Πάρις Σιγάλας με εξέπληξε με το Αηδάνι του, που έκλεβε την παράσταση στη Σαντορίνη. Το περίμενα χρόνια, μιας που ανέκαθεν πληρούσε τις προδιαγραφές για το συγκεκριμένο κρασί. Σε περίοπτη θέση το Κτήμα Γκιούλη, με το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα Sauvignon Gris, να ταράξει τα νερά, καθώς η εσοδεία του 2008 μας ξεγελά τόσο που νομίζουμε πως είναι φρέσκο. Και τέλος το σήμα κατατεθέν τους, το Cabernet Sauvignon, με εσοδείες 2001 και 2000 να θυμίζουν κάτι από Bordeaux.

Πάντα τέτοια! Τα λέμε στο Οινόραμα!

 Πάτυ Παυλή

Οινολόγος-Sommelier

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Φεβρουαρίου 13, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: