Advertisements
 
 

Η «άγγουρη» παράδοση

Η λέξη «Ελλάδα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη «παράδοση» και η «παράδοση» μέσα της κρύβει την έννοια του φαγητού και του ποτού. Του παραδοσιακού ελληνικού φαγητού και του παραδοσιακού ελληνικού ποτού. Έννοιες που δυστυχώς εκφυλίστηκαν με τα χρόνια, παραμερίστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ξεχάστηκαν. Για καλή μας τύχη οι άνθρωποι του εξωτερικού (οι ξένοι, οι τουρίστες, ή όπως αλλιώς τους ονομάζουμε), μην έχοντας «Ελλάδα» στις χώρες τους, ξέκλεβαν πάντα λίγο χρόνο και χρήμα από τις πολυάσχολες ζωές τους για να έρθουν εδώ να δουν, να γευτούν και να απολαύσουν αυτό το θαύμα. Παραδοσιακά προϊόντα όπως χειροποίητα ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, μέλι, λάδι, κ.α. είναι πάντα πρώτα στις προτιμήσεις τους. Πλέον έρχεται να προστεθεί και το κρασί.

Κι εδώ αρχίζουν και χτυπάνε καμπανάκια αφύπνισης: επιστροφή στην παράδοση! Επιστροφή σε έναν πιο απλό και υγιεινό τρόπο διατροφής. Επιστροφή σε όλα αυτά που ξεχάσαμε και να φτιάχνουμε και να τρώμε και να πίνουμε. Σε απόλυτο συγχρονισμό με αυτή τη σκέψη ήρθε η συνάντηση μου με τον Νίκο Σωμαράκη, γεωπόνο στο Κτήμα Λυραράκη. Μιλώντας για πολλή ώρα ξεκινήσαμε από τα κρασιά, τις διαδικασίες οινοποίησης, περάσαμε στον αμπελώνα και στις προσπάθειες αναβίωσης και συντήρησης των γηγενών ποικιλιών. Στο τέλος της συζήτησής μας έρχεται να με εκπλήξει με ένα ιδιαίτερο προϊόν: την «Αγγουρίδα». Όπως με πληροφορεί είναι κάτι που είχαν όλα τα νοικοκυριά της Κρήτης τα παλιά τα χρόνια.

aggourida_1

Η «Αγγουρίδα» λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο χυμός άγουρων σταφυλιών. Τόσο απλό. Είναι προϊόν του πράσινου τρύγου, της διαδικασίας εκείνης όπου άγουρα τσαμπιά κόβονται από τα κλήματα έτσι ώστε να τα «ελαφρύνουν» και να υπάρξει καλύτερη απόδοση στα εναπομείναντα. Αντί λοιπόν τα σταφύλια αυτά να πάνε χαμένα ή να γίνουν λίπασμα, γίνονται «αγγουρίδα». Ένας άκρως τονωτικός και αντιοξειδωτικός χυμός, ιδανικό συμπλήρωμα στη διατροφή σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Και πώς λοιπόν μπορούμε να εντάξουμε την «αγγουρίδα» στη ζωή μας; Για τους πιο τολμηρούς (και φίλους της οξύτητας) θα πρότεινα την κατανάλωση σαν οποιοδήποτε χυμό, ίσως ελαφρώς αραιωμένη σε νερό). Επίσης αραιωμένη σε χλιαρό νερό λειτουργεί και σαν ασπίδα και καταπολέμηση του κρυολογήματος. Βρίσκει εξαιρετική εφαρμογή στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει όξινες γεύσεις και να προσθέσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Έρχομαι να προτείνω μερικούς ακόμα τρόπους κατανάλωσης παντρεύοντας την παράδοση με το σήμερα και μερικές επίκτητες και συνάμα ευχάριστες συνήθειές μας.

  • Αντί-σορμπέ: Αγγουρίδα με τριμμένο πάγο (ανάμεσα από γεύματα).
  • Αγγουρίδα-Piscine: Κατά το γνωστό πλέον cocktail Piscine (σαμπάνια με παγάκια), 1/1 αγγουρίδα/ Prosecco ή Moschato d’ Asti (ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις), παγάκια και φέτες lime ή/και σανγκουΐνι για το σερβίρισμα.
  • Αγγουρίδα-Piscine virgin: Αντικαθιστούμε το αλκοόλ με σόδα ή τόνικ
  • Τονωτικό-αντιοξειδωτικό κρύο αφέψημα: Πράσινο τσάι κρύο, χυμός ρόδι και αγγουρίδα (αναλογίες σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις) και φέτες πράσινου μήλου.  (Καλό θα ήταν να σερβιριστεί παγωμένο, αλλά όχι με πάγο)

Επίσης θα μπορούσε να αντικαταστήσει το χυμό lime και το χυμό λεμονιού σε οποιοδήποτε cocktail. Δοκιμάστηκε στο Gin-Tonic και σε διάφορα cocktails με ρούμι αντί στυμμένου λεμονιού/ lime.

Καλή απόλαυση!

* Την Αγγουρίδα του Κτήματος Λυραράκη θα τη βρείτε στα καταστήματα Cellier στην τιμή των 4 ευρώ.

Πάτυ Παυλή

Οινολόγος-Sommelier

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Μαρτίου 22, 2013.

Ένα Σχόλιο to “Η «άγγουρη» παράδοση”

  1. και φθηνότερα
    http://www.greeceandgrapes.com/vineyard/non-wine-cooking/vinegar-other-aggourida-lyrarakis-wines

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: