Advertisements
 
 

Αρώματα…στο ποτήρι μας

Περίπου 600 ενώσεις είναι αυτές που  προσδίδουν  το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Αυτές, λοιπόν οι ενώσεις συνδυασμένες μεταξύ τους με κατάλληλο τρόπο αποτελούν το αρωματικό δυναμικό του κρασιού και συνεισφέρουν άμεσα στη διαμόρφωση του αρώματος του.

Το άρωμα ενός «φρέσκου» κρασιού (πρωτογενές άρωμα), οφείλεται στις ενώσεις που προέρχονται από το σταφύλι (φλοιός της ράγας) και από τις διάφορες ζυμώσεις, και διατηρείται στο κρασί όσο είναι ακόμη φρέσκο αλλά εξαφανίζεται σχετικά νωρίς κατά τη διάρκεια της παλαίωσης.

taste wine

Το δευτερογενές άρωμα (άρωμα ζύμωσης) συνδράμει και αυτό στο συνολικό άρωμα του φρέσκου κρασιού, με το σχηματισμό πτητικών ενώσεων κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

Ένας παράγοντας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το συγκεκριμένο άρωμα είναι η θερμοκρασία της  ζύμωσης, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20 °C.

Το τριτογενές άρωμα (μπουκέτο) χαρακτηρίζει αποκλειστικά παλαιωμένους οίνους και οφείλεται σε αρωματικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της παλαίωσης.

aromas2

Στα αρώματα του  κρασιού μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες κατηγορίες αρωμάτων όπως τα φρούτα (λεμόνι, ροδάκινο, πεπόνι, φράουλα, κ.α), τα άνθη (π.χ πορτοκαλιάς), τα λουλούδια (τριαντάφυλλο, βιολέτα), τα μπαχαρικά  (κανέλα, βανίλια, πιπέρι), τα φυτικά αρώματα (σπαράγγια, μανιτάρια, ελιά) αλλά ακόμα και τα ζωικά αρώματα (δέρμα, βρεγμένο μαλλί), τα οποία σε διάφορους συνδυασμούς διαμορφώνουν την αρωματική προσωπικότητα του κάθε κρασιού.

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Μαΐου 31, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: