Advertisements
 
 

Μια ημέρα στο κτήμα Γκιούλη

Σε κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα, κάποιοι άλλοι μπορεί κάπου να το έχουν ακούσει και κάποιοι το έχουν στη λίστα των πιο αγαπημένων. Το σίγουρο είναι πως όποιος δοκίμασε κάποια από τις ετικέτες τους δεν το ξέχασε. Το Κτήμα Γκιούλη εδώ και δύο δεκαετίες παράγει κρασιά βιολογικής και πάνω απ’ όλα οικογενειακής καλλιέργειας. Ο κύριος Γιώργος Γκιούλης (Γεωπόνος Οινολόγος Αριστοτέλειο Παν/μιο Θες/νικης, DNO Universite Bordeaux II) ξεκίνησε το 1993 φυτεύοντας Cabernet Sauvignon,  τον πρώτο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα. Σήμερα ο αμπελώνας αποτελείται από 60 στρέμματα σε υψόμετρα 800 – 1000 μ. Την σκυτάλη από τον πατέρα πήραν με τη σειρά ο Δημήτρης (Οινολογία και Τεχν/για Ποτών Τ.Ε.Ι. Αθηνών) και η Ερμιόνη (Διοικ. Επιχ. Παν/μιο Πατρών, Mastère Spécialisé en commerce international des vins et spiritueux του ESC Dijon).

Η τελευταία μου επίσκεψη στο Κτήμα Γκιούλη ήταν την άνοιξη του 2013. Καθαρή μα δροσερή ατμόσφαιρα και τα αμπέλια μόλις που είχαν αρχίσει να «ξυπνάνε».  Πριν τη γευσιγνωσία κάναμε μια βόλτα σε έναν από τους πιο κοντινούς αμπελώνες, εκείνον του Sauvignon Gris, που καλλιεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Κτήμα Γκιούλη.

κτήμα Γκιούλη1

Κτήμα Γκιούλη2

Επιστρέφοντας στο οινοποιείο μας υποδέχονται δεξαμενές και πιεστήριο, καθώς και το αγαπημένο όχημα του Δημήτρη, ο οποίος κάνει μόνος του τα πάντα.

Κτήμα Γκιούλη3

Κτήμα Γκιούλη4

Το οινοποιείο αποτελείται εσωτερικά από έναν ενιαίο χώρο. Δεξαμενές στα αριστερά και βαρέλια στα δεξιά. Στη μέση ένα τραπέζι για χαλάρωση, γευσιγνωσία και τελικά οινοποσία!

Κτήμα Γκιούλη5

Κτήμα Γκιούλη6_

Κτήμα Γκιούλη7

Στον πίσω χώρο γίνεται η εμφιάλωση και η προσωρινή αποθήκευση.

Κτήμα Γκιούλη8_

Αφού βεβαιώθηκα λοιπόν ότι όλα ήταν όπως τα είχα αφήσει τελευταία φορά, πήρα το ποτηράκι μου και μαζί με τον Δημήτρη  και την Ερμιόνη ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε δεξαμενές. Λευκά αφιλτράριστα, λεμονάτα, όξινα, αλκοολικά, όλα σε μια ιδανική ισορροπία. Το Sauvignon Gris είναι ομολογουμένως η μεγάλη μου λατρεία. Πάντα δοκιμάζοντας το μου θυμίζει κάτι από Σαντορίνη. Η οξύτητα, η αλκοόλη, η μοναδικότητα και η πολυπλοκότητα, η εξέλιξη και η δυναμική παλαίωσης και πάνω απ’ όλα η αγάπη με την οποία έφτασε μέχρι το ποτήρι μας.

Κτήμα Γκιούλη9_

Σειρά είχε η κορωνίδα του Κτήματος, το Cabernet Sauvignon. Η φιάλη που μας περίμενε ήταν του 1997.

κτήμα Γκιούλη 10_

Πριν καλά καλά προλάβουμε να την ανοίξουμε, η έκπληξη ήρθε από μια φιάλη χωρίς ετικέτα. Χωρίς καμία πληροφορία. Ο κύριος Γιώργος Γκιούλης την ξέθαψε από κάποια γωνιά του οινοποιείου και την έφερε στο τραπέζι. Χρώμα χρυσοκίτρινο, αρώματα παλαίωσης, σταφίδας, grapefruit και lemongrass, σώμα γεμάτο και πολλά ερωτηματικά… Τελικά όπως μας αποκάλυψε ο κύριος Γιώργος ήταν ένα blend Chardonnay (70-80) Ροδίτη (20-30) του 2003 χωρίς καμία απολύτως παλαίωση σε βαρέλι. Απλά ανατρεπτικό!

Ακολούθησε το Κτήμα Γκιούλη ’97, 100% Cabernet Sauvignon, από αμπελώνα 4 ετών και ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες.  Υγρός καπνός, ξερά και ωμά δαμάσκηνα στη μύτη, βελούδινο και στρογγυλό στόμα…

Κτήμα Γκιούλη11_

Φανταχτερές αίθουσες γευσιγνωσίας, ποτήρια που γυαλίζουν, υπόγεια κελάρια , παλιά βαρέλια, μπουκάλια που ξέχασε ο καιρός μες στη σκόνη. Ό,τι θα περίμενε κανείς από την ιδανική επίσκεψη σε ένα οινοποιείο. Το Κτήμα Γκιούλη δεν έχει τίποτα από όλα αυτά. Το ιδανικό είναι το αυθεντικό. Άνθρωποι που έχουν δώσει τη ζωή και την αγάπη τους και την έβαλαν μέσα σε ένα μπουκάλι. Οικεία ατμόσφαιρα, βαρέλια που γίνονται καρέκλες, μέρος για να ακουμπήσεις την τσάντα σου αλλά να και να ακούσεις τη ζωή του κρασιού μέσα του. Δροσερές δεξαμενές που περιμένουν να βάλεις το ποτήρι σου κάτω από το βρυσάκι. Και πάνω απ’ όλα η οικογένεια που σε υποδέχεται και σου εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες του κρασιού. Του καλού κρασιού. Κάτι που για το Κτήμα Γκιούλη είναι τόσο φυσικό σαν να λες «Καλημέρα!».

Πάτυ Παυλή

Οινολόγος- Sommelier

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Ιανουαρίου 24, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: