Advertisements
 
 

Έφτασε..και φέτος!

Le Beaujolais nouveau…est arrivé!

Από το 1951, η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μια οινική γιορτή. Είναι η ημέρα που κυκλοφορεί στην αγορά το φρέσκο κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδειάς της περιοχής Beaujolais.

Tο «Nouveau» είναι το πρώτο κόκκινο κρασί της σοδειάς, το οποίο κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες ύστερα από τον τρύγο και καλό θα ήταν να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, δηλαδή ιδανικά μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

beaujolais-nouveau-day-2014-to-ne

Πρόκειται για ένα κρασί με κόκκινο χρώμα, χωρίς ιδιαίτερες τανίνες, ελαφρύ, με φρέσκα αρώματα που πίνεται δροσερό (στους 12-14°C)  και συνοδεύει ευχάριστα ελαφριά γεύματα, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, φρούτα και κάποια τυριά.

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το nouveau είναι μια περίπτωση κρασιού που προέρχεται από μια μέτρια ποικιλία και μέσω ενός καλού μάρκετινγκ πετυχαίνει μεγάλες πωλήσεις παγκοσμίως.

Η περιοχή του Beaujolais είναι μια appellation (A.O.C.) της νότιας Βουργουνδίας, όπου καλλιεργούνται τρεις βασικές ποικιλίες: chardonnay, Pinot Noir και Gamay η οποία είναι η βασική ποικιλία της περιοχής.

Νομοθετικά, η συγκομιδή των σταφυλιών στην περιοχή του Beaujolais πρέπει να γίνεται με τα χέρια (το ίδιο ισχύει και για την Καμπανία).

Το Nouveau δεν γίνεται με την κλασική διαδικασία της ερυθρής οινοποίησης αλλά με την τεχνική της ανθρακικής αναεροβίωσης (maceration carbonique) ανθρακικής εκχύλισης. Τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα στις δεξαμενές, όπου έχει διοχετευθεί διοξείδιο του άνθρακα και η ζύμωση ξεκινά μέσα στη ράγα (ενδοκυτταρική ζύμωση), που διογκώνεται και  στη συνέχεια ανοίγει ελευθερώνοντας τα χρώματα και τα λετπά και φινετσάτα αρώματα του φλοιού.

Πολλά ελληνικά οινοποιεία έχουν ακολουθήσει τη φιλοσοφία του Nouveau, λανσάροντας «φρέσκα» κόκκινα κρασιά όπως ο Μπουτάρης, ο Χατζημιχάλης, το Πόρτο Καρράς, κ.α.

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Νοέμβριος 20, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: