Advertisements
 
 

ART & WINE: Όταν η Τέχνη του Οίνου συναντά την Τέχνη της Μουσικής

Ο οίνος εκτός από πότο και τρόφιμο, αποτελεί ανά τους αιώνες βασικό συστατικό της κοινωνικής ζωής των λαών που καλλιέργησαν και καλλιεργούν την άμπελο, σε βαθμό που αξιολογώντας την προσφορά του αυτή να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια μια μερίδα οινόφιλων σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει πως το μουσικό κομμάτι το οποίο ακούμε κατά τη διάρκεια μιας γευστικής δοκιμής επηρεάζει ανάλογα (θετικά ή αρνητικά) τις όποιες γευστικές εντυπώσεις δημιουργούνται για αυτό.  Το πεδίο αυτό έχει εξελιχθεί και πλέον το ταίριασμα οίνου και μουσικής γίνεται μια νέα παγκόσμια τάση σε σημείο που η επιστήμη της ψυχολογίας να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτό.

Η νέα αυτή επιστημονική θέση αποτέλεσε το ερέθισμα για το Βασίλη Βαρελά, κάτοχο Master Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχο Μουσικολόγο του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε να προκύψουν καινοτόμες γευσιγνωσίες οίνων: “Εδώ και χρόνια η συγκέντρωση φίλων για τη δοκιμή κάποιου κρασιού αποτελούσε μια αγαπημένη συνήθεια. Η συνήθεια αυτή πάντα συνοδευόταν από μουσική χωρίς αυτό να είναι συνειδητή επιλογή, αλλά μάλλον ασυνείδητη και παρορμητική μιας και άθελά μας νιώθαμε  πάντα τη μαγευτική επίδραση που είχε η μουσική σε εκείνες τις οινοποσίες. Ανακαλώντας το παρελθόν σκέφτηκα πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο συστηματικό και επιστημονικό μετά από τόσα χρόνια σπουδών, εμπειριών και συσσωρευμένων γνώσεων. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της μουσικής γευσιγνωσίας οίνων. Στο διαδίκτυο βρήκα γευσιγνωσίες με ταίριασμα οίνου και μουσικής στις οποίες οι διάφοροι οίνοι συνοδεύονταν από μουσικά θέματα καταγράφοντας τις γευστικές εντυπώσεις των συμμετεχόντων ή το ταίριασμα γινόταν με γεωγραφικά συνδετικά στοιχεία αλλά η οπτική εδώ είναι διαφορετική και εντελώς νέα.”

winemusic

Οι μουσικές γευσιγνωσίες οίνων είναι παρουσιάσεις ετικετών μέσα από γευσιγνωσία στην οποία η κάθε ετικέτα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι. Μουσικά έργα από το μεσαίωνα, τον κλασικισμό έως τη τζαζ και τη ροκ επενδύουν μουσικά τους διαφορετικούς τύπους οίνων. Στο ταξίδι αυτό η κάθε ετικέτα ‘ντύνεται’ με το αντίστοιχο μουσικό θέμα σε ένα πάντρεμα μουσικής και οίνου όπου οι γευσιγνωστικές και οινικές πινελιές έρχονται να ταιριάξουν με τα μουσικολογικά χαρακτηριστικά της κάθε μουσικής σύνθεσης.

Σε αυτές τις γευσιγνωσίες, υπάρχουν έντυπες σημειώσεις όπου ο κάθε δοκιμαστής κατά τη διάρκεια της δοκιμής ακούγοντας το μουσικό κομμάτι, μπορεί να διαβάσει. Οι σημειώσεις είναι μία ένωση γευσιγνωστικών και μουσικολογικών στοιχείων-αναφορών οι οποίες έχουν σαν στόχο να ταξιδέψουν τον ενδιαφερόμενο σε ένα κόσμο όπου η αίσθηση του ήχου συνδυάζεται με αυτές της όσφρησης, της γεύσης και της όρασης.

Μια τέτοιου είδους πρωτοποριακή γευσιγνωσία για τα παγκόσμια και ελληνικά δεδομένα, πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ράπτη στη Νεμέα στo πλαίσιο της εκδήλωσης «Μεγάλες Ημέρες Νεμέας» το Σεπτέμβριο του 2014 από τον Βασίλη Βαρελά.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τη γευστική δοκιμή 6 κρασιών του Κτήματος. Η γευσιγνωσία του κάθε κρασιού συνοδευόταν από ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι το οποίο είχε επιλέξει ο κύριος Βαρελάς με γνώμονα την εξερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων και των μουσικών συνθέσεων.

North, A. (2012). The effect of background music on the taste of wine. British Journal of Psychology, 103(3), 293-301.

http://wineandmusic.com/

http://postmodernwinemaking.com/wine-and-music

http://www.allmusic.com/album/vineyard-jazz-wine-tasting-music-series-mw0000543241

http://www.wineandmusictours.com/

Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Μαρτίου 29, 2015.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: