Advertisements
 
 

Γιγαρτέλαιο το ευεργετικό

Το γιγαρτέλαιο (σταφυλέλαιο) είναι το έλαιο που λαμβάνεται από την εν ψυχρώ έκθλιψη των κουκουτσιών (γιγάρτων) του σταφυλιού που δεν αξιοποιούνται περαιτέρω και αποτελούν υποπροϊόντα της οινοποίησης.

grapeseedoil1

Έχει πολλά αντιοξειδωτικά οφέλη και η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητά του οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών.

Το γιγαρτέλαιο, πέρα από τη συμβολή του στην ιατρική,  χρησιμοποιείται ευρέως και στην κοσμετολογία και μερικές από τις πολυάριθμες χρήσεις του συνοψίζονται παρακάτω:

Καταπολέμηση ακμής

Το γιγαρτέλαιο περιέχει το λινελαϊκό οξύ, που βοηθά στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών και τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, και είναι μια καλή λύση για τη βελτίωση ή τη θεραπεία διαφόρων δερματικών καταστάσεων όπως η ακμή (Kinsella, 1996). Οι  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του εμποδίζουν την έξαρση της ακμής αλλά βοηθούν και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ακμής.

Σύσφιξη δέρματος

To γιγαρτέλαιο έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος. Είναι ιατρικώς χρήσιμο για διάφορους σκοπούς, ιδίως για τη μείωση του οιδήματος. Η τακτική εφαρμογή του προσδίδει την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του (Härtel, 1998). Για τους σκοπούς αυτούς, τα άτομα με λιπαρό δέρμα θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας το γιγαρτέλαιο.

Ενυδάτωση

Το γιγαρτέλαιο είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση με άλλα έλαια . Οι άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να εφαρμόσουν το λάδι χωρίς να υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης (healthoracle.org).

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του γιγαρτελαίου είναι η τόνωση των ιστών του δέρματος, δηλαδή η αναγέννηση των κυττάρων. Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine, το γιγαρτέλαιο μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων στο ανθρώπινο δέρμα.

Προστασία του δέρματος από γήρανση

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του γιγαρτελαίου βοηθούν την ελαχιστοποίηση της γήρανσης του δέρματος, αλλά επίσης και στη μείωση της εμφάνισης των σημείων αυτών, παρέχοντας υγρασία και αρκετή προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Άλλα οφέλη του για το δέρμα περιλαμβάνουν τις αντιοξειδωτικές του δράσεις στο να δεσμεύει το κολλαγόνο και συνεπώς να διατηρεί τη νεότητα και την ελαστικότητα το δέρματος.

Προστασία του δέρματος από τη UVB ακτινοβολία

Έρευνες απέδειξαν ότι η εφαρμογή του γιγαρτελαίου βοηθά στην προστασία των ανθρώπινων κερατοειδοκυττάρων από τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η UVB ακτινοβολία (Perde-Schrepler et al. 2013). Η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών,  μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών. Επίσης, οι προανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα γίγαρτα, έχει αποδειχθεί, ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος αναστέλλοντας το οξειδωτικό στρες και προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα (Katiyar 2008).

Θεραπεία μαλλιών

Η  εφαρμογή του γιγαρτελαίου στα μαλλιά, πέρα από το ότι δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και νεανική εμφάνιση, τα κάνει πιο γυαλιστερά, πιο ενυδατωμένα, πιο μαλακά και πιο υγιή.

Σε γενικές γραμμές, το λάδι αναστέλλει την καταστροφή του κολλαγόνου έτσι βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών (αποκαθιστά τις μεμβράνες των κυττάρων του κρανίου του κεφαλιού, δυναμώνει τη ρίζα της τρίχας). Επίσης, ελαττώνει την απώλεια μαλλιών περιορίζοντας τα επίπεδα της ορμόνης διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι η κύρια αιτία για την τριχόπτωση. Τέλος, εμποδίζει τη διάσπαση των άκρων των μαλλιών και μπορεί με την τακτική χρήση του να λυθεί το πρόβλημα της πιτυρίδας.

Βιβλιογραφία

  1. Härtel, B. Essential Fatty Acids and Elicosanoids in the skin: Biosynthesis, Biological and Cosmetic importance. (1998). SÖFW-Journal,124: 889-900 (ref. 25).
  2. Katiyar S., (2008). Grape seed proanthocyanidins and cancer prevention: inhibition of oxidative stress and protection of immune system. Mol Nutr Food Res. 52 (Supp. 1), 871-876.
  3. Kinsella I.E, (1976). Properties of oil of grapeseed and other seeds in cosmetics. Cosmetics and Toiletries. 91 (2), 19-24.
  4. Perde-Schrepler M., Chereches G., Brie I., Tatomir C., Potescu I.D., Soran L., Filip A. (2013). Grape seed extract as photochemopreventive agent against UVB-induced skin cancer. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology 118 16-21.
  5. Sotiropoulou I.Evangelia, Varelas V., Liouni M., Nerantzis E. T..2015 Grape seed oil: From a winery waste to a value added cosmetic product. International Conference on Industrial Waste & Wastewater Treatment & Valorisation, 21-23 May 2015, Athens, Greece.
  6. www.healthoracle.org
Advertisements

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο Οκτώβριος 5, 2017.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: