Kαλώς ήρθες Απρίλη

Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν-ανθίζουν τα λουλούδια. Είναι ο 4οςμήνας του Γρηγοριανού (νέου) και του Ιουλιανού (παλαιού) ημερολογίου και ο 2ος του ρωμαϊκού.

wine-flowers1

Πηγή: scenicreflections.com

Σύμφωνα με την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση, ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη που οι Ρωμαίοι την τιμούσαν με μεγαλοπρεπείς γιορτές την πρώτη ημέρα του συγκεκριμένου μηνός.

Παράλληλα ήταν αφιερωμένος και στο θεό Απόλλωνα, από τη λαϊκή ονομασία του οποίου Αperta, και ίσως να προήλθε η ονομασία του από αυτόν.

Στις 22 Απριλίου, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν με κρασοκατανύξεις τα Vinalia prioria, τα πρώτα οινοφόριά τους, δηλαδή τις πρώτες γιορτές κρασιού του έτος.

grapes3

Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης« (δηλαδή γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και «τιναχτοκοφινίτης« επειδή τινάζαν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν. Αναφέρεται, επίσης, και ως Αϊ-γεωργίτης/Αηγιωργάτης λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ή και»Λαμπριάτης» και «Τριανταφυλλάς«.

Οι απριλιάτικες βροχές θεωρούνταν από τους γεωργούς ευεργετικές,  γι’αυτό και μια παροιμία που σχετίζεται με τα αμπελοχώραφα:

«Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ’αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα».

grapes3

Για το γεωργικό-αμπελουργικό έτος, το μήνα Απρίλιο (ή και λίγο νωρίτερα για τα νοτιότερα μέρη της χώρας) το αμπέλι μπαίνει στην πράσινη περίοδό του και οι κίνδυνοι από εχθρούς και αρρώστιες παραμονεύουν.

Συνήθης καλλιεργητικές εργασίες στο αμπέλι το μήνα Απρίλιο είναι τα ραντίσματα, θειαφίσματα, ξεβλαστάρισματα και  δεσίματα στις τρυφερές κληματίδες.

Καλό μας μήνα,

Winebees

~ από Εvangelia Sotiropoulou στο 1 Απριλίου, 2013.

Ένα Σχόλιο to “Kαλώς ήρθες Απρίλη”

  1. Reblogged this on winebees.

Σχολιάστε